Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
25 procent i årskurs två i gymnasiet i Göteborg, drygt 850 elever, har svarat att de har provat lustgas som partydrog. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Minst 70 personer svårt skadade av lustgas i år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet lustgas-relaterade frågor till Giftinformationscentralen har sexdubblats i år jämfört med hela år 2020. Till skillnad från tidigare år kontaktas Giftcentralen nu av sjukvården i många fall där personer fått svåra och långvariga problem efter upprepat bruk.

– Det här är farligt, vi ser fler och fler som råkar riktigt illa ut, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare Giftinformationscentralen.

Lustgas som länge används inom sjukvården, förknippas numera med fest för många ungdomar – och för vissa även missbruk.

Enligt Johanna Nordmark Grass går det i genomsnitt åt mellan 200-250 gram lustgas under en förlossning, vilket kan jämföras med mängden lustgas som den tonårstjej SVT Stockholm träffat kunde inhalera under en dag: 12 stycken 600 gram lustgasflaskor.

– Tyvärr hör vi om ganska många som hamnar i det här. Det är helt galet att det är så tillgängligt, det blir en vilda västern av det, säger Johanna Nordmark Grass när hon får höra om mängden.

Antalet frågor, både från privatpersoner och sjukvården, inkomna till Giftinformationscentralen rörande lustgas. Foto: Giftinformationscentralen

Riskerar förlamning

Hittills i år har Giftinformationscentralen blivit kontaktade i omkring 100 sjukhusfall, där cirka 70 haft svåra och långvariga symptom. Anledningen till sjukdom är att lustgasen förstör kroppens vitamin B12, vilket kan leda till känselbortfall och förlamningar – där chanserna att bli återställd ser olika ut.

Vitamin B12 förstörs

Kost och genetik kan avgöra hur mycket en individ kan bruka regelbundet innan symptom. Men att kompensera sitt bruk av lustgas med att äta vitamin B12 tabletter går inte då det friska vitaminet kommer förstöras av det redan förstörda som finns i kroppen.

– Det enda som hjälper är att sluta helt med lustgas, säger Johanna Nordmark Grass.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan lustgas vara farligt när det används i sjukvården? I videon förklarar Johanna Nordmark Grass, överläkare Giftcentralen varför. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.