Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling om anhållandet av högstadiepojken. Foto: Firas Razak/SVT

Pojke anhållen efter hot mot två Malmöskolor

Uppdaterad
Publicerad

Två grundskolor i Malmö stängde all verksamhet och ställde in årets skolavslutningar på tisdagen. Orsaken – hot som riktats mot skolorna. Polisen sökte efter en pojke med hjälp av bland annat helikopter och drönare. Pojken, som går på högstadiet, påträffades senare av polisen. Han togs till förhör och är nu anhållen.

– Vi har tagit ett beslut om att stänga skolan och att inte genomföra den planerade skolavslutningen i dag på grund av ett hot, säger Claes Jeppsson, rektor på Toftanässkolan vid 9.30-tiden på tisdagsmorgonen.

Vad är det för hot som ni har utsatts för?

– Vi har inte fått veta några detaljer. Min chef ringde mig klockan halv sex i morse och kallade till ett möte med polisen klockan sju. Rekommendationen var att stänga ner, säger Claes Jeppsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen bevakar Toftanässkolan i Malmö. Foto: Firas Razak

”Beklagligt och tragiskt”

Rektorn för Videdals Privatskolor kan också bekräfta hotet mot skolan och att deras verksamhet och avslutning ställs in i dag.

– Det här är beklagligt och tragiskt. Med respekt för alla inblandade kan jag inte göra några uttalanden i dag, säger Robert Rydén, vd och rektor.

Toftanässkolans gympasal. Foto: Jessica Schmidt/Toftanässkolan

Helikopter och drönare

Det var under måndagen som hoten framkom. Polisen tog det på stort allvar och rubricerade först ärendet som förberedelse till mord. Rubriceringen ändrades senare till grovt olaga hot mot grupp.

Hoten ska ha kommit från en pojke i grundskoleåldern som på måndagen lämnade sin bostad i Malmö.

I sökandet använde polisen både helikopter och drönare. Tillståndet för drönarbevakning gällde hela Malmö. Pojken bedömdes inte utgöra något hot mot allmänheten.

Skåne har drabbats av tre allvarliga skolattacker på kort tid. Påverkar det hur polisen agerar?

– Vi bedömer ju varje enskilt fall för sig. När det gäller den här händelsen så gör vi bedömningen att man ska ta uppgifterna på stort allvar, säger Jimmy Modin, polisens presstalesperson.

Pojken anhållen

Strax före klockan 12 meddelade polisen att pojken hade hittats av patrull i centrala Malmö. Han togs till förhör och anhölls senare.

Polisen vill inte berätta om pojken är elev på någon av skolorna men bekräftar att han går på högstadiet.

Ärendet rubriceras som grovt olaga hot mot grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.