Foto: TT/Arkiv

Efter hundrånet – Eivor får tillbaka valp

Publicerad

En av hundvalparna som polisen har beslagtagit har, efter DNA-test, visat sig tillhöra kenneln i Önnestad och kommer att lämnas tillbaka till ägaren.

– Jag är så tacksam att jag nästan börjar gråta, säger kennelägaren Eivor Nilsson.

Det var i januari som hon misshandlades och rånades på sex golden retrievervalpar. Fyra personer har gripits, varav tre misstänks för rånet och den fjärde för häleri.

I samband med gripandet hittade polisen ett antal hundvalpar.

– Jag vill inte säga hur många det är, men det är inte alla sex valparna, säger Christoffer Ramkvist, kammaråklagare i Kristianstad.

Alla hundar måste DNA-testas

Hittills har alltså bara en av de beslagtagna valparna DNA-testats. Innan de andra hundarna har kontrollerats, kan de inte lämnas tillbaka. För även om polis och åklagare tror att resten av hundarna också tillhör kenneln i Önnestad, är det bara en DNA-analys som kan utesluta andra hundägare. I väntan på svar håller polisen hundarna i förvar.

– Det är polisanställda som har tagit hand om hundarna, säger kammaråklagare Christoffer Ramkvist.

Och enligt Tommy Börjesson på Kristianstadpolisen var det inga problem att få personalen att ställa upp.

– Nej, tvärtom var det många som gärna ville få ta hem en hund, säger han.

Om själva utredningen vill åklagaren inte säga så mycket. Annat än att han är förbryllad över det grova våld som användes vid rånet.

– Det är höljt i dunkel, det verkar så onödigt, säger kammaråklagare Christoffer Ramkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.