Nu ska Malmö stad utreda om rektorn kränkte eleven under Borgarskolans studentfirande. Foto: Privat

Efter incidenten med Palestina-flaggan: Malmö stad utreder om rektorn kränkte elev

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Malmö stad utreda om rektor Martin Roth, som drog ner en elev med Palestina-flagga från scenen vid Malmö Borgarskolas studentutspring, utsatte eleven för en kränkning enligt skollagen. Externa jurister ska göra utredningen som ska bli klar senare i veckan.

– Vi behöver få klarhet i om rektorns agerande är en kränkning enligt skollagen och därför kommer jurister nu prata med eleven, rektorn och vittne till denna händelse, säger Johan Aspelin, utbildningschef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö.

En film av händelsen har spridits på sociala medier och Malmö stad är enligt Skollagen skyldig att utreda om eleven har utsatts för en kränkning och enligt Johan Aspelin så utgår man från elevens upplevelse av händelsen.

”Kniviga bedömningar”

– Detta är kniviga bedömningar och personal får ingripa fysiskt men bara till en viss gräns. Går man över den gränsen så är det inte ok. Om det är fråga om en kränkning så är det mitt ansvar som utbildningschef att bestämma om påföljden ska vara klargörande samtal, skriftlig varning eller strängare straff om händelsen bedöms som misskötsel. Det är mycket ovanligt med avskedande, säger Johan Aspelin.

Rektor Martin Roth meddelar SVT Nyheter Skåne att han avråtts från att ställa upp på en intervju eftersom säkerhetsansvariga bedömer att hotbilden mot honom kan öka.

Mejlade till SVT Nyheter Skåne

Under söndagen skriver Martin Roth i ett mejl till SVT Nyheter Skåne bland annat: ”Jag inser att detta klipp i mångas ögon inte ser bra ut och det håller jag med om. [...]Jag uppfattade inte vilken flagga det var för allt gick väldigt snabbt. Det uppstår en dragkamp som sedan eskalerar. [...] Givetvis kunde situationen hanterats på många sätt och såhär i efterhand önskar jag att så hade gjorts”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorns agerande har upprört många elever som sedan spridit klippet på sociala medier. Foto: Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.