Michael Bojesen, vd och konstnärlig ledare på Malmö opera, tar en paus från sitt uppdrag. Foto: Tove Hansson/SVT

Efter kritiken – Malmö Operas vd tar paus från sitt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Malmö operas vd och konstnärliga ledare, Michael Bojesen, tar på obestämt tid paus från sitt uppdrag. Detta efter att den danska tidningen Politiken avslöjat påståenden om att det rådde en sexualiserad miljö inom Danmark Radios flickkör under tiden han var chefsdirigent där.

I Politikens artikel riktas kritik mot Michael Bojesens ledarskap på Danmark Radios flickkör. En grupp före detta körmedlemmar menade att det fanns en “sexualiserad miljö” under perioden 2001 till 2010 då Bojesen var chefsdirigent där.

I helgen tog Michael Bojesen beslutet att avgå från uppdraget som ordförande i Danmarks största konstfond, Statens Kunstfond. På måndagen meddelade han att han tar en paus från sitt uppdrag på Malmö Opera.

– Han har tagit detta väldigt hårt. Han var ju ytterst ansvarig under den perioden, så han tar fullt ansvar för arbetsmiljön i flickkören, säger Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera.

Avvisar delar av kritiken

Enligt Torgny Nilsson har Michael Bojesen bett om ledigt på obestämd tid för att kunna ta hand om sig själv och sin familj. Under tiden tar Carina Ostrander det administrativa ansvaret för Malmö Opera och Elisabeth Linton det konstnärliga.

– Detta får inga konsekvenser för vår verksamhet just nu. Han har utsett personer som tillfälligt kan ta över hans uppdrag, säger Torgny Nilsson.

Michael Bojesen har själv avböjt att medverka i intervju.

Hur förhåller Michael Bojesen sig till anklagelserna?

– En del av kritiken handlade om att han själv ska ha skickat opassande sms till en körmedlem. Det avvisar han bestämt. Men om det är så att en grupp korister känner att de har befunnit sig i en utsatt situation under hans ledarskap tar han ansvar för det, säger Torgny Nilsson.

Som svar på Politikens artikel har 25 körsångare från perioden gått ut med ett öppet brev i dansk media där de beskriver att de inte delar synen på att det var en generellt sexualiserad kultur i flickkören.

”Han har vår fulla stöttning”

Enligt Torgny Nilsson har Malmö Opera fortfarande ett fullt förtroende för Michael Bojesen. Verksamhetens styrelse bekräftar den bilden.

– Michael Bojesen har gjort ett suveränt jobb för Malmö Opera, även när det gäller att arbeta förebyggande mot trakasserier. Det är helt och hållet hans eget beslut att ta en paus, det är en väldigt stor press på honom. Med den information vi har nu har han vårt fulla stöd. Vi inväntar utredningen som Danmarks radio gör, säger Per-Martin Svensson, ordförande i Malmö Operas styrelse, till SVT Kulturnyheterna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer