Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
850 ton choklad måste förstöras efter larm om cancerframkallande ämnen i palmolja Foto: TT

Efter larmet – Cloetta ska förstöra hundratals ton choklad

Uppdaterad
Publicerad

Cloetta har nu tagit beslut om att förstöra 850 ton choklad efter beskedet om att palmolja som använts i deras produkter misstänks innehålla cancerframkallande ämnen.

Det handlar bland annat om produkter som Kexchoklad, Sportlunch och Polly. Cloetta fick information om den förorenade palmoljan innan chokladen kom ut på marknaden.

– Konsumentsäkerhet är viktigt för oss så vi gjorde omedelbara försiktighetsåtgärder så fort det kom till vår kännedom, säger Laura Lindholm, kommunikations -och IR-direktör Cloetta.

Ärende för Malmö stad

Företaget har sitt huvudkontor för den kommersiella verksamheten i Malmö och ärendet landade därför på Malmö stads bord.

– Cloetta har själva gjort en utredning och efter dialog har vi kommit fram till att det inte går att utesluta hälsorisker. Därför har de kommit fram till att det ska destrueras, säger Arvid Nordland på miljöförvaltningen i Malmö.

Cloetta utreder hur chokladen ska förstöras.

– Det är stora mängder så det går ju inte att ta hand om det direkt. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med företaget, säger Arvid Nordland.

Inte aktuellt med försäljningsstopp

Cloetta fortsätter producera med en ny opåverkad vara. Några försäljnings- eller produktionsstopp har aldrig kommit på tal.

– Detta är ingen vanlig företeelse, men då det handlar om konsumenternas hälsa är vi givetvis alltid extra försiktiga, säger Laura Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.