Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trebarnsmamman Maha dog efter ett ingrepp på kliniken Oranos i Malmö. Nu förbjuds de av Ivo att utföra estetiska kirurgiska ingrepp under anestesi. Foto: SVT och privat

Efter Mahas död: Klinik i Malmö förbjuds att utföra kirurgiska ingrepp

Uppdaterad
Publicerad

I mars i år dog trebarnsmamman Maha Kadoura efter ett ingrepp på plastikkirurgikliniken Oranos i Malmö. Nu förbjuder Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) kliniken från att utföra fler kirurgiska ingrepp.

Maha bokade tid hos kliniken för att få hjälp med att rätta till magen, något hon hoppades skulle lindra smärta och obehag. Det var ett ingrepp som bara skulle ta några timmar. Men hon vaknade aldrig upp efter narkosen.

I Ivos beslut konstaterar man bland annat att Maha fick för höga doser läkemedel för det ingrepp som skulle utföras. Utöver det menar man att journalen är ofullständig och svårtolkad samt att personalen på kliniken som utförde narkosen saknar specialistkompentens.

I beslutet står bland annat att ”grundläggande kunskaper runt balanserad anestesi saknas” samt att personalen inte heller behärskade grunderna i avancerad hjärt- och lungräddning.

Förbjuds

Ivos utredning av kliniken fortsätter men under tiden förbjuds Oranos att utföra ”estetiska kirurgiska ingrepp på patienter under generell och regional anestesi”.

 – Det är ett jätteviktigt beslut, inte bara för oss utan för alla. Det kan skydda andra människor, säger Mahas make Mostafa Kaoud.

Klinikens advokat Åke Hjelm säger till SVT Nyheter Skåne att de inte kommer att ge några kommenterar under tiden ärendet har sin gång.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne 23 mars om händelsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ayman Kadoura vill veta vad som hände under besöket, och om kliniken gjort allt för att rädda systerns liv. Foto: Hans Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.