Två personer fick föras till sjukhus efter att en bilförare avsiktligen kört på flera personer i centrala Kristianstad. Foto: Jens Christian

Man frias från mordförsök – hovrätten ändrar tingsrättens dom

Publicerad

25-åringen dömdes i tingsrätten till elva års fängelse för mordförsök, då han misstänktes för att ha kört på två personer med en bil i Kristianstad 2018. Men hovrätten ändrar nu tingsrättens dom och friar mannen helt.

Hovrätten ändrar tingsrättens domslut på så sätt att hovrätten ogillar åtalen för försök till mord samt upphäver beslutet om utvisning.

Enligt hovrättens bedömning går det inte att bevisa att det var den åtalade 25-åringen som körde bilen. Det går inte att utesluta att någon annan körde bilen och därför fastslår hovrätten att åtalet ska ogillas och mannen frias för mordförsök.

25-åringen döms nu enbart för ringa narkotikabrott.

En bevisfråga

– Det var väntat att den här domen skulle komma att ändras eftersom mannen hade försatts på fri fot. Jag förväntade mig det här, säger mannens advokat Leif Silbersky till SVT Nyheter Skåne.

Hur vanligt är det att så här långa fängelsestraff ändras?

– Vanligt är det inte, men det händer, säger Leif Silbersky.

Vilket är det viktigaste skälet till att åtalet ogillades, anser du?

– Tingsrätten gjorde en felaktig bevisvärdering. Det går inte att utesluta att det var någon annan som körde bilen som körde på personerna, säger advokat Leif Silbersky.

SVT har varit i kontakt med chefsåklagaren som är på semester och därför inte kan kommentera domen.

En person allvarligt skadad

Det var efter att ett bråk urartat i Kristianstad i augusti förra året, som en 25-årig man misstänktes för att ha kört på två personer med sin bil upprepade gånger på Östra Boulevarden i Kristianstad. En av personerna skadades allvarligt.

I april dömdes 25-åringen till elva års fängelse i Kristianstads tingsrätt. Domen överklagades av mannens försvarare Leif Silbersky och ärendet hamnade i hovrätten.

25-åringen släpptes ur häktet efter hovrättens förhandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer