Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ron Florax är husägare i Ringsjöbaden och i videon visar han hur renoveringen går efter översvämningarna tidigare i år. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Efter översvämningarna i Ringsjön – ”Vi har haft jättetur”

Publicerad

Under 2023 var översvämningar den vanligaste orsaken bakom skador som försäkringsbolagen betalade ersättning för. Ron Florax i Ringsjöbaden är en av många husägare som fått ersättning från sitt försäkringsbolag för att kunna återställa sitt hus.

Efter de rekordstora översvämningarna i Ringsjön i början av året har många husägare i området behövt återställa sina hus. Något som kan kosta hundratusentals kronor. Ron Florax är en av de husägare i Ringsjöbaden som fått ersättning från försäkringsbolaget för majoriteten av kostnaderna.

– Vi har haft jättetur att det gick smidigt med försäkringen. Vissa grannar som har andra försäkringsbolag har fått minskad ersättning eller inte fått någon ersättning alls, säger han.

Miljarder i skadeersättningar

Statistik från Svensk Försäkring visar att försäkringsbolagen betalade ut 1,6 miljarder kronor i skadeersättningar för naturorsakade skador under 2023.

Ron Florax berättar att kostnaderna för återställningen av hans hus kommer att gå upp till hundratusentals kronor.

– Jag tror att det är nästan 100 fastigheter runt Ringsjön som är drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.