Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joost Sjöström-Tiddens bor i Revingeby och är en av många som drabbats av skador efter översvämningarna i Skåne. ”Får se om försäkringsbolagen är snälla och vi får någon ersättning”, säger han. Foto: SVT/Lilian Muhsin

Frågan om försäkringsersättning oroar översvämningsdrabbade

Publicerad

Efter översvämningarna i Skåne är ersättning från försäkringsbolagen inte en självklarhet. Om huset bedöms vara felbyggt kan det vara tillräckligt för att bli nekad.

Revingeby är bland de områden som drabbades av kraftiga översvämningar efter öppningen av dammluckorna i Vombsjön. Nu är frågan om försäkringsbolagen kommer ge ersättning för skadorna.

Joost Sjöström-Tiddens fick vattenskador i källaren trots aktiva försök att hålla det torrt med pumpar och avfuktare.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

– Man blir stressad, inte bara av vattnet i källaren, men allt runtomkring. Man får ringa till försäkringsbolag, lista ut vem täcker vad, vem har ansvar för vad, säger han.

Enligt Ingemar Helgesson, marknad och kommunikationschef på Länsförsäkringar Skåne, är huvudregeln för att få ersättning att skadan är oförutsedd. Om huset är felkonstruerat kan det vara grund för att skadan inte bedöms vara tillräckligt oförutsedd för ersättning.

– Väldigt viktigt att tak, golv och väggar är välfungerande och korrekt konstruerade, är de felaktigt konstruerade och vatten tränger in genom väggar finns det risk att försäkringen inte gäller, säger Ingemar Helgesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Mer i ämnet