Hundratals felparkerade elscootrar har omhändertagits i Malmö efter politikernas skärpta krav. Foto: Sofia Ekhem

Efter politikernas krav – hundratals elscootrar omhändertagna

Uppdaterad
Publicerad

För några månader sedan förändrades gatubilden i Malmö – elscootrar körde plötsligt runt på gatorna. Många har haft starka åsikter om dem och hur de står parkerade. Politikerna skärpte kraven för dem, och sedan dess har hundratals felparkerade elscootrar forslats bort.

För att komma till rätta med flera problem som uppstått med elscootrarna beslutade politikerna i tekniska nämnden att skärpa kraven på företagen.

– Företagen har skärpt sig när de ställer ut scootrarna, då står de snyggt och prydligt, säger Gill Arnehall på Parkeringsövervakning i Malmö.

Tidigare ställdes scootrarna på attraktiva platser men kunde då hamna i vägen och orsaka trafikfara. Detta menar Gill Arenhall inte är problemet längre, utan snarare hur allmänheten hanterar fordonen.

– Det händer fortfarande att de ställs hipp som happ, vissa dagar är bättre och vissa dagar är sämre, säger hon.

Har forslats bort

De båda bolagen som är etablerade i Malmö har fått scootrar bortforslade. Det rör sig om hundratals ärenden, där företaget har fått kvittera ut scootrarna från uppställningsplatsen på Jägersro mot en avgift på 350 kronor.

Allmänhet och parkeringsvakter larmar fordonsförflyttarna om var det finns felparkerade scootrar,

– Politiskt har man sagt att vi ska prioritera dessa så att det inte blir trafikfarligt, säger Gill Arenhill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.