Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Alriksson Sanell från Staffanstorp fick armar och ben amputerade när han insjuknade i sepsis för två år sedan. Se hur han kämpar för att kunna gå igen i klippet. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Efter sepsis: Nu lär sig Viktor gå igen – med proteser

Publicerad

I januari 2022 fick Viktor Alriksson Sanell sepsis och efter tolv veckor i koma vaknade han utan armar och ben. Vägen tillbaka har varit lång men nu har han börjat träna på att gå.

Först skruvas proteserna på och sen börjar dagens rehab med att Viktor får stå rakt upp en stund.

– Det känns som att stå på styltor och är lite jobbigt men man vänjer sig. Jag har mycket mer energi än jag hade för några månader sen, säger Viktor Alriksson Sanell.

Sen är det dags att gå. Viktor lutar sig mot gångbordet och går en sträcka på cirka 50 meter. Därefter blir det en stunds vila.

– Det blir jobbigt efter ett tag. Man måste spänna hela kroppen och höfterna, annars blir man baktung och då faller man bakåt, säger Viktor.

Nya proteser

Fem dagar i veckan tränar Viktor på att gå och nu har han precis fått nya benproteser.

– Nu böjer sig knäna i knäleden. Innan hade jag helt stela och raka proteser, då fick jag gå som en pingvin. Det är det som tog mest energi. Mitt mål är att jag ska kunna gå till sommaren. Frihet från rullstolen. Jag vill gärna släppa den och ta mig var jag än vill, säger Viktor Alriksson Sanell.

Se hans kamp för att kunna gå igen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.