Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor höll på med karate och älskade att köra A-traktor innan han blev sjuk och amputerad. Hör honom berätta om vägen tillbaka i videon. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Viktor, 18, förlorade armar och ben i sepsis – vill återuppta karaten och bli svetsare

Uppdaterad
Publicerad

Det sista Viktor Alriksson Sanell minns var att han kände sig trött. 12 veckor senare vaknade han utan armar och ben. 16 år gammal fick han sepsis. Nu har han accepterat sitt öde och ser fram mot bilkörning, proteser och karate.

Den 25 januari 2022 förändrades allt för Viktor Alriksson Sanell i Staffanstorp.

– Dagen började som vanligt och jag var på hem från skolan och mådde halvdant. Jag lägger jag mig i sängen, sen har jag inget mer minne, säger Viktor.

Nedsövd i tre månader

Den natten får han mycket hög feber. Han yrar, skakar och kräks. Viktor har bakterien meningokocker som utvecklas till sepsis.

Viktor är nedsövd i nästan tre månader och svävar mellan liv och död, med mamma och pappa vid sin sida.

– Det blev nästan tolv veckor i Linköping innan Viktor vaknade . Där levde vi timme för timme. Han skulle ju inte överleva detta, säger mamma Ulrica Sanell Alriksson.

– När jag vaknade fick jag reda på att jag förlorat mina ben och armar och sedan grät man. Sedan fick de söva ner en igen. Jag fick nog göra det sju-åtta gånger innan jag väl tog in det som hänt, säger Viktor.

Benproteser, bilkörning och utbildning

Viktor förlorade också 70 procent av sin hud. Han har legat på sjukhus i 18 månader de senaste två åren.

Nu har Viktor fyllt 18 år och tagit körkort. Nästa mål är att få hand- och benproteser och därefter avsluta utbildningen till VVS:are och svetsare. Och ta upp karaten igen.

– Han liksom insåg att att livet är värt att leva. Det var det bästa. För det var man var mest orolig för. Att han inte skulle acceptera det som har hänt, säger mamma Ulrica Sanell Alriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Infektionsläkaren Adam Linder forskar sedan flera år tillbaka på sepsis tillsammans med sina kollegor vid Skånes universitetssjukhus i Lund. I klippet listar han fyra symtom. Foto: Johan Dernelius, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.