Malmö stad får tillbaka 18 miljoner efter Astars fusk. (Personerna på bilden har inget samband med händelserna.) Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter sfi-fusket – Malmö stad får tillbaka mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att ubildningsbolaget Astar betalar tillbaka 18 miljoner efter fusk med personalredovisningar. Fusket avslöjades i våras och sedan dess har Malmö stad ställt krav på företaget att betala tillbaka.

Efter Malmö stads krav på kompensation blev ett förlikningsavtal klart under onsdagen.

Astar hade avtal med Malmö stad att bedriva undervisning i svenska för invandrare. Det visade sig sedan att företaget fuskat genom att fakturera för fler lärare än vad de hade anställda. Dessutom hade flera av lärarna en lägre utbildningsnivå än vad som uppgivits. Fusket avslöjades i våras och avtalet mellan Malmö stad och Astar hävdes.

– Jag är nöjd med att vi drivit fram förlikningar där företag som medvetet ägnat sig åt oegentligheter nu har fått göra rätt för sig. Vi har agerat kraftfullt och samstämmigt mot de aktuella bolagen och nu tagit tillbaka 32 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar, säger direktören för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Lars Rehnberg i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.