Malmö stad har stoppat verksamheter och polisanmält bolag. (Personerna på bilden har inget samband med händelserna.) Foto: Fredrik Sandberg / TT

Malmö Stad häver avtalet med Astar

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad har hävt avtalet med Astar om sfi-undervisning. Eleverna flyttas till kommunens egen sfi-utbildning och personalen erbjuds anställning i kommunen.

Knappt 600 elever berörs från i går, måndag.

– Vi har självklart förberett oss för den här situationen. Signalerna från Astar har varit att företaget inte kommer att göra rätt för sig inom de 30 dagar de haft på sig, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg i ett pressmeddelande.

Komvux Södervärn kommer nu att ansvara för undervisningen. Sedan förra veckan har de förstärkt informationen i receptionen för nya elever.

– Eleverna är vårt ansvar, även de som studerat och studerar hos våra externa avtalspartners. Vårt fokus nu är att övergången ska bli så enkel som möjligt för dem, säger Lars Rehnberg.

De medarbetare på Astar som har jobbat med sfi-undervisning har erbjudits anställning i Malmö stad och ett 20-tal har tackat ja.

I mars polisanmälde Malmö stad Astar för bedrägeri. Företaget hade skickat personallistor med namn på fler lärare än de haft anställda i Malmö. En månad senare skickades ett krav till Astars ägare, Thorengruppen, med krav om att betala tillbaka minst 7,6 miljoner för felaktig personalredovisning.

Företaget hade 30 dagar på sig men eftersom de inte klarade tidsspärren hävs nu avtalet. En kalkyl som kommunen gjort visar att Astar är skyldig Malmös skattebetalare minst 34 miljoner.

Hermods, som ägs av koncernen Academedia, har också  polisanmälts. Där har kommunen krävt att få tillbaka minst 4,7 miljoner kronor senast 15 maj. Företaget har medgett att personallistorna från i vart fall augusti förra året är oriktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.