Kritiken handlar bland annat om bristande administration och rekrytering av behöriga lärare. Arkivbild. Foto: TT

SFI-utbildning kan läggas ned om inte åtgärder vidtas

Uppdaterad
Publicerad

Två SFI-verksamheter i Stockholm som drivs av Astar AB pekades, med dold kamera, ut i TV4:s ”Kalla fakta” som oseriösa. Ett intagningsstopp infördes och en utredning av Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning visar nu en rad brister. Har inte bristerna åtgärdas innan den 30 maj kommer företaget att säga upp avtalet.

Efter TV4-programmet ”Kalla Faktas” granskning om missförhållanden vid Astar Liljeholmen beslutade sig Stockholms stad via arbetsmarknadsförvaltningen att utreda de två verksamheterna i Liljeholmen och på Medborgarplatsen.

Företaget hade lovat två lärare i alla grupper över 20 elever, men i praktiken har en lärare fått ansvara för mellan 50 och 60 elever. Och obehöriga lärare hade enligt TV4:s granskning fått sätta betyg, vilket ledde till att arbetsmarknadsförvaltningen inledde en utredning.

Undermålig utbildning

I utredningen får Astar AB kritik för undermålig utbildning. Det handlar bland annat om bristande administration, rekrytering av behöriga lärare, brister avseende fullgörande av avtalsvillkor och ett bristande kvalitetsledningssystem.

I utredningen konstateras brister under en lång tid. Redan i  september och oktober påtalade arbetsmarknadsförvaltningen att Astar skulle åtgärda en rad brister. De intygade då skriftligen att de var åtgärdat och att verksamheten fungerade enligt avtal. Men enligt arbetsmarknadsförvaltningen visade sig det vara ”oriktiga uppgifter”.

– Det är väldigt upprörande vad som kommer fram i utredningen. Som jag ser det är förtroendet för Astar att bedriva SFI-verksamheten i vår stad förbrukat. Nu kommer det att börja ticka ut vite under de här dagarna som följer. Jag förutsätter när de här dagarna har gått att avtalet kommer att hävas, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad.

Staden kräver omedelbara åtgärder

Nu begär arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad att företaget omedelbart åtgärdar samtliga brister i förhållande till avtalet. Tills samtliga rättelser har genomförts ska Astar betala vite från och med dagens datum. Om rättelserna inte har inkommit den 30 maj 2018 kan nämnden komma att säga upp ramavtalet med omedelbar verkan. Ett fortsatt intagningsstopp kommer att gälla fram tills företaget har åtgärdat bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.