Mona Schultz skriver nu ett öppet brev till regeringen om sprängningarna som har varit i Malmö. Foto: SVT/Mikael Nilsson

Efter sprängningarna: farmor kräver svar från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Mona Schultz barnbarn låg och sov när något exploderade på andra sidan väggen i ett av helgens sprängdåd i Malmö. Nu har hon fått nog. I ett öppet brev kräver hon att regeringen agerar.

”På bilden ser ni rutan till mitt lilla barnbarns rum och på andra sidan väggen av den sprängda porten låg den finaste lilla killen och sov. Han sov gott i tron att han var trygg i sitt hem.”

Så inleder Mona Schultz sitt öppna brev till Sveriges regering. I ett inlägg på Facebook beskriver hon hur hennes barnbarn väcktes när en sprängladdning briserade i trapphuset, bara några meter från pojkens säng.

– De är otrygga. De känner ingen trygghet och deras fasta punkt i tillvaron är bortplockad, säger Mona Schultz till SVT Nyheter.

”Alla förtjänar att känna trygghet i sitt hem”

Enligt Mona Schultz är hennes barnbarn rädda för att vara i ett rum ensamma.

– Det här är ett tecken på att barnen faktiskt är otrygga. Och det gör så ont i mig, för jag tänker att alla människor förtjänar trygghet i sitt eget hem, säger Mona Schultz.

Flera sprängdåd

Malmö har den senaste tidens drabbats av en rad detonationer och larm om farliga explosiva föremål. I fredags inträffade en explosion på Sofielund i Malmö, och tre personer anhölls men släpptes senare. Enligt polisen är personerna fortfarande misstänka.

Under samma fredag var det en explosion i centrala Malmö där Drottningtorget spärrades av. Enligt polisen ska det ha varit en så kallad ”banger”. Ingen person är misstänkt eller gripen.

Under natten mot lördag exploderade det vid ett trapphus till ett flerbostadshus på Agnesfridsvägen i södra Malmö. Där anhölls tre personer som släpptes senare. Men enligt polisen är de fortsatt misstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.