Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurade äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de gav bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet motiverar Christina Nilsson, rådman vid Malmö tingsrätt, fängelsedomen. Foto: SVT

Juristen Soheil Naderi döms till fem och ett halvt års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den malmöbaserade juristen Soheil Naderi döms till fem och ett halvt års fängelse, bland annat för att ha lurat äldre personer att skriva gåvobrev och att testamentera sina förmögenheter till honom. Naderi har hela tiden nekat till brott.

Polisutredningen mot juristen Soheil Naderi startade efter SVT Nyheter Skånes granskning av hans juristverksamhet i Malmö och Stockholm.

Naderi döms nu i Malmö tingsrätt för 14 fall av grovt bedrägeri. Det handlar bland annat om 97-åriga Ingeborg Spohn som lurades att skriva under gåvobrev och testamente där hon gav bort både förmögenhet och villa till Soheil Naderi.

Juristen och de osannolika gåvorna

Han döms också för att ha förskingrat 1,8 miljoner kronor från ett äldre par i Malmö.

Totalt döms han för 25 olika brott – däribland grovt bokföringsbrott eftersom han bedrivit verksamhet åren 2018–2022 utan att bokföra det.

Soheil Naderi ska även betala drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd och får näringsförbud i sju år.

Brottsoffer avled innan rättegången

En av åtalspunkterna lades ner under rättegången. Det rör sig om ett fall av grov förskingring, där den målsägande, en 78-årig man, avled innan rättegången hann avslutas. Mannen ska ha fört över 950 000 kronor till Soheil Naderi.

Åklagaren yrkade på 7,5 års fängelse, medan Soheil Naderi själv ville frikännas helt från misstankarna och har hela tiden nekat till brott. Enligt hans försvarare Kristina Wenzelberg handlar åtalet om missnöjda kunder.

– Min huvudman kommer att överklaga domen. Han har inte förfarit brottsligt på något sätt. Målsäganden är klienter till honom och han har gjort det som ankommer på honom i relation till dem och de avtal som de haft, skriver försvarsadvokaten i en skriftlig kommentar till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurade äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de gav bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet