Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag åtalas juristen Soheil Naderi, numera Robert Naderi, för en lång rad brott. Det var efter SVT Nyheter Skånes granskning som Ekobrottsmyndigheten startade en utredning mot honom. Foto: SVT

Juristen Soheil Naderi åtalas – misstänks ha lurat klienter på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Soheil Naderi, som numera heter Robert Naderi, greps efter ett tillslag mot hans bostad i Malmö i maj 2023. Sedan dess har han suttit häktad, misstänkt för en lång rad bedrägerier och andra ekonomiska brott. Idag åtalas han.

SVT Nyheter Skåne har avslöjat hur juristen Soheil Naderi lurade sina kunder på pengar och förmådde sina äldre klienter att skriva under gåvobrev och testamente – till honom själv.

Ekobrottsmyndigheten startade efter SVT:s granskning en brottsutredning mot juristen och hans verksamhet.

Juristen och de osannolika gåvorna

Misstänkt för flera brott

Soheil Naderi har idag bytt namn till Robert Naderi. Han åtalades under fredagen för brott mot 17 målsäganden och två dödsbon, som ska ha pågått mellan 2014 och 2022.

– Jag vill påstå att den åtalade brottsligheten är av särskild farlig art eftersom jag gjort bedömningen att den tilltalade genom sitt förfarande bedragit och vilselett människor för att berika sig själv. Många av dem han har bedragit är dessutom äldre och därmed sårbara människor, säger Annika Lindahl, kammaråklagare, i ett pressmeddelande.

Juristen är åtalad för grov förskingring, förberedelse till grova bedrägerier, grovt folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefsåklagare Lars Olson om åtalet mot juristen Soheil Naderi som åtalas för en lång rad grovt bedrägerier. Foto: SVT

”Undgå myndigheternas kontroller”

SVT Nyheter Skåne kunde också avslöja att juristen hade registrerat sig som utvandrad till Iran, trots att han under tiden bedrev sin juristverksamhet i både Malmö och Stockholm.

– Vår uppfattning är att det har varit ett sätt för honom att försöka undgå myndigheternas kontroller och granskningar. Därför är han även åtalad för grovt folkbokföringsbrott, säger Annika Lindahl.

Krävs på skadestånd på 3,4 miljoner

I åtalet ingår ett yrkande om skadestånd till målsägandena på sammanlagt drygt 3,4 miljoner kronor samt att tingsrätten ska besluta om näringsförbud i tio år för den tilltalade.

– Han är en person som väckt väldigt mycket förtroende och mina klienter upplever det väldigt kränkande och jobbigt för de har litat på den här personen, säger Karl Henrik Östberg, målsägandebiträde åt flera av de drabbade.

Robert Naderi har hela tiden nekat till brott och motsatt sig att vara häktad.

SVT Nyheter Skåne har sökt Naderis försvarsadvokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet