Få imamer i Sverige går med på att upplösa ett äktenskap religiöst om endast kvinnan vill skilja sig medan mannen vägrar. Foto: Firas Razak

Efter tio år – hon kan fortfarande inte skilja sig

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det har gått över tio år sedan ”Leyla” skilde sig från sin man, enligt svensk lag, är hon fortfarande registrerad som gift, enligt islamisk rättstradition i sitt hemland Irak. Idag kan hon inte gifta om sig islamiskt om hon skulle vilja gå vidare.

– Det finns många kvinnor, inte bara i Skåne, som är i min situation, säger hon.

När Malmöbon ”Leyla” ville ingå äktenskapsskillnad för tio år sedan vägrade hennes man acceptera det. Efter att de skilt sig enligt svensk lag flyttade mannen utomlands och han har fortfarande inte godkänt en islamisk skilsmässa. Idag vet hon inte var han befinner sig.

– Han ville flytta utomlands men jag ville bo med mina barn i Sverige. Vi kom inte överens så jag ville skilja mig. Då sa han att han inte tänkte genomgå en islamisk skilsmässa, berättar hon.

Få imamer i Sverige går med på att upplösa ett äktenskap religiöst om endast kvinnan vill skilja sig. Detta har varit problemet för ”Leyla”.

Liknande situation i sitt tidigare äktenskap

”Leyla” var med om samma situation i sitt tidigare äktenskap. Hon skilde sig då enligt svensk lag, men när hon även ville upplösa äktenskapet religiöst så accepterade inte hennes ex-make skilsmässan. Det innebar att ex-maken fortfarande hade vårdnaden om barnen i Irak.

– Det var jättesvårt eftersom jag var rädd och ensam. Jag kunde inte resa till Irak så länge jag var hans fru, då kunde han förbjuda mig och mina barn att lämna landet, säger hon.

Ett ord från mannen räcker för skilsmässa

Efter två år lyckades ”Leyla” till slut få en imam att upplösa äktenskapet med hjälp av två vänner som kunde vittna om att de tidigare hört ex-maken säga att han ville skilja sig. Men i det nuvarande äktenskapet finns inte den möjligheten då hennes man aldrig uttryckt att han vill skilja sig.

– Ett ord räcker från mannen. Men från mig, ingenting. Kvinnan har inga rättigheter och det är orättvist, säger hon.

”Leyla” heter egentligen något annat och vill vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.