Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är taggade på konserterna och matupplevelserna, säger Sofie Lundström, som ska besöka Malmöfestivalen med familjen. Foto: Firas Razak

Malmöfestivalen tillbaka efter tre år: ”Vi är sjukt taggade”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin gjorde att Malmöfestivalen fick ställas in både 2020 och 2021. Men på fredag drar den igång igen, något som familjen Lundström har laddat upp inför.

– Jag är mest laddad inför konserterna och matupplevelserna. Och sen hela barnlandet så klart, säger Sofie Lundström.

På fredag drar Malmöfestivalen igång igen. Det är första gången på tre år som festivalen, som funnits i 36 år, arrangeras.

Projektledarna har planerat Malmöfestival både 2020 och 2021 – men båda åren fick de ställas in på grund av pandemin.

– Rätt tidigt i år visste vi att det inte fanns några restriktioner för evenemang så det var skönt att veta att man inte planerade för något som riskerade att ställas in, säger David Östberg, en av tre projektledare för Malmöfestivalen.

Tror på miljonbesök

Trots två år av restriktioner och förbud mot allmänna sammankomster tror han inte att malmöborna har vant sig av med festivalen.

– År 2019 hade vi 1,4 miljoner besök och vi hoppas att det blir minst lika många i år, säger han.

Budgeten för årets festival hamnar på 28,8 miljoner kronor. Men pengarna för de två åretstående åren har de inte kunnat använda sig av.

– De pengarna har stannat i verksamheten och gått till annat, säger David Östberg.

”Återinta Malmöfestivalen”

Några som har laddat är familjen Lundström som under sina år i Malmö besökt Malmöfestivalen ofta, men flyttade utomlands för några år sedan. I år har de sett till att vara i hemstaden när festivalen drar igång.

– Vi är sjukt taggade. Vi är här för att återinta Malmöfestivalen, säger Sofie Lundström.

– Jag ser fram emot allt, det ska bli kul, säger den äldsta sonen Allan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.