Klart med nytt styre i Bromölla efter två månader. Foto: TT

Efter två månader utan styre: S tar över i Bromölla

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Önnevik (S) tar över som nytt kommunalråd i Bromölla. Det beslutade kommunfullmäktige i Bromölla sent på måndagskvällen.

I drygt två månader har Bromölla varit utan kommunalråd. Det var i mitten av augusti som Eric Berntsson (SD) meddelade att han hoppade av posten. Kort därpå meddelade Sverigedemokraterna att de går i opposition och sedan dess har det varit oklart vilka som ska styra Bromölla.

Tills nu.

På måndagskvällen valdes Jenny Önnevik (S) till ny kommunstyrelseordförande och kommunalråd i Bromölla. Hon tillträder posten den 1 januari 2021.

Samarbete med flera partier

Jenny Önnevik är förtegen om vilka partier förutom S hon har bakom sig. Hon hänvisar till en pressträff på tisdagsmorgonen som S kommer hålla bland annat tillsammans med KD och V.

Av ett pressmeddelande som Samuel Johansson (V) skickar strax före midnatt framgår det att S ska samverka tillsammans med Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Har varit kommunalråd förut

Jenny Önnevik har varit kommunalråd i Bromölla förut. Hon var kommunalråd under förra mandatperioden och fick efter valet 2018 lämna posten till förmån för Eric Berntsson.

Fullmäktigemötet pågick till klockan 23:20 på måndagskvällen – detta trots att många av kvällens valärenden sköts fram till nästa möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.