Efter vattenläckan på Blocket i Lund måste röntgenutrustningen köras på kvällstid för att man ska hinna med patienterna. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter vattenläckan på sjukhuset i Lund – röntgenavdelningen på väg att torka

Uppdaterad
Publicerad

Skåne universitetssjukhus i Lund kallar patienter till röntgen på kvällstid efter vattenläckan som avbröt verksamheten på måndagen. Samtidigt håller tak och golv på att torka upp och avfuktas.

Vattnet strilade på femte våningen på Skånes universitetssjukhus i Lund på måndagen. Orsaken var en vattenläcka som slog ut delar av röntgenverksamheten.

– Vattenläckan åtgärdades igår och man håller på att torka upp och avfukta, säger Magnus Aspegren,  pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

Han berättar att stora delar av röntgenverksamheten är igång igen.

Kör röntgenmaskinerna på kvällar

– Man kan bedriva både akut och planerad vård men har fått bemanna om och köra röntgenutrustningen på kvällstid för att ta igen det som missades igår.

Magnus Aspegren säger att sjukhuset räknar med att vara ikapp i slutet av veckan.

Skador för miljoner i golv och tak

Samtidigt håller Regionfastigheter på att besiktiga väggar och tak. Enligt Johan Lindahl, verksamhetschef på Regionfastigheter, beräknas skadorna kosta mellan en och fem miljoner kronor.

– Det är en grov gissning, säger han.

Plastmattor, gipsplattor, ljudabsorbering behöver bytas liksom en del armaturer och nödbelysning. Vattnet läckte genom golvet på plan fem och skadade även innertaket på plan fyra.

– Det har blivit en hel del skador men vi har lyckats begränsa dem genom att suga upp vattnet, säger Johan Lindahl.

Läckan är anmäld till försäkringsbolaget och berodde på att en rörkoppling i kylsystemet gick sönder.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne om vattenläckan på måndagen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kan inte genomföra livräddande insatser i den mån vi vill, säger Linn Eriksson, skyddsombud på universitetsjukhuset i Lund. Se bilderna inifrån sjukhuset i klippet ovan. Foto: Emilio Garro/SVT/privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.