Den åtta åriga flickan misstänks ha blivit såld av sin mamma. Foto: Johan Nilsson/TT

Efterlyst åttaårig flicka hittad i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En internationellt efterlyst åttaårig flicka har hittats i en lägenhet i Malmö. Flickan har blivit tvångsomhändertagen av socialtjänsten efter misstankar om att hon blivit såld av sin mamma, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Detta är inte första gången flickan upptäcks i Malmö. Flickan, som är tjeckisk medborgare, kom till Sverige från Österrike när hon var bara några månader gammal. När flickan var två år gammal utredde socialtjänsten hennes ärende då hon befann sig i Sverige utan vårdnadshavare. Detta efter att mamman, som är bosatt i Österrike, lämnat flickan hos en bekant i Malmö.

Sommaren 2018 blev flickan placerad i ett jourhem efter anmälningar om att hon blev misshandlad av mammans bekant.

År 2019, när flickan var fem år, beslutade Migrationsverket att utvisa flickan till Tjeckien där hon skulle tas emot av sin mamma. Trots detta är åttaåringen nu tillbaka i Malmö och man misstänker att mamman sålt flickan till den bekanta kvinnan vars lägenhet flickan hittades i.

Komplext ärende

Enligt Sydsvenskan nekar mamman till att flickan ska ha sålts. Hon menar att hon och flickan ska ha rest till Malmö från Österrike för att hälsa på bekanta i vintras. Mamman ska sedan ha behövt söka vård i Tjeckien och därför lämnat kvar dottern som av olika skäl aldrig hämtades igen.

Flickan har blivit tvångsomhändertagen av socialtjänsten i Malmö som nu tagit kontakt med österrikiska myndigheter för att hitta en lösning.

– För den här typen av ärenden behöver socialtjänsten utreda och kartlägga barnets hemvist. Kontakter behöver tas med det land som vårdnadshavare och barn bor i eller liknande, skriver Maria Andersson, enhetschef på socialförvaltningen i Malmö, i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer