Foto: Maria Jacky

Efterlysta bin flyttade till skola

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett par dagars biljakt och efterlysning via sociala medier har en biodlare i Lund återfunnit sin bisvärm. Bina hade flyttat in hos en skola.

– De roligaste var att det var mina söners gamla förskolefröken som ringde, säger Håkan Rasmusson som är biodlare i Värpinge utanför Lund.

– Jag har dina bin, sa jag, berättar Maria Jacky, rektor på Lingua montessoriskola i Lund.

Att bisvärmar sticker iväg är naturligt när ett bisamhälle ska delas, berättar Håkan Rasmusson.

Bidrottningen bestämde sig för att flytta, vilket kallas för att svärma, och flera som såg svärmen med bin hörde av sig till Håkan.

– Jag försökte köra efter dem åt det håll som folk pekat ut men jag hittade dem inte, så jag kom hastigt och lustigt på att jag skulle lägga ut en liten notis på Facebook.

Ganska snabbt spred sig efterlysningen och det ringde människor från både Lomma och Åkarp men det var fel bin. Men imorse blev det rätt.

Maria Jacky hade sett efterlysningen, så när fritidspersonalen berättade att det bosatt sig en bisvärm med tusentals bin i lärkträdet på gården ringde hon Håkan Rasmusson.

– De satt där som en stor klump på en gren.

Håkan Rasmusson körde till skolan och hämtade ner sina bin i en transportkupa.

– Ja och sen hade jag en pedagogisk lektion för förskolebarnen om bin och honungstillverkning.

Skolan kommer så småningom att få honung i hittelön. Håkan Rasmusson har dessutom startat #missingbeesskane för att fler biodlare ska kunna få hjälp med att hitta bin som rymmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.