Nu får dom inte ha kvar sin åkermark har arrendenämnden bestämt. Och nu blir detta kämpande par huvudrollsinnehavare i en dokumentärfilm
Dom vackert vajande rapsfälten som är så karaktäristiska för Skåne kanske också kan ses som en symbol för kemikaliskt storjordbruk. Åtminstone för dokumentärfilmaren Karin Ervelin.
-Den stora mängden bekämpningsmedel gör att vi får ett väldigt monotont landskap.
Är detta egentligen vackrare, en vildvuxen rågata som härbärgerar fåglar och insekter oftast omistliga vänner för dom som odlar ekologiskt och småskaligt.
Och det som ser ostädat ut är ett medvetet samarbete med naturen till skillnad från de omgivande lantbruken säger den ekologiske odlaren Tommy Nordgren.
-Dom för ju ett krig mot naturen med sina bekämpningsmedel och konstgödsel, vi samarbetar med den.
Karin Ervelin berättar att mångfalden ger olika former och färger på grödorna.
-Det är otroligt vackert att se.
Disa Norlander och Tommy Nordgren har i Råby utanför Hörby odlat ekologiskt i 25 år men nu är deras saga all. Arrendenämnden har bestämt att dom inte längre har rätt till åkerjorden, markägaren vill ha jorden för egen del.
Något Disa Norlander anser vara märkligt med tanke på vad staten och EU har sagt om mångfald och levande landsbygd.
-Det kommer bli en konventionell odling med bekämpningsmedel vilket känns väldigt tragiskt.
Tommy Nordgren planterar gurkor i små plastkrukor med vilket nästan inte förekommer i annan gurkproduktion där man planterar i exempelvis stenullsmattor. Detta ger enlit honom en god gurka med mycket smak och näringsämnen.
-De andra gurkorna smakar inget, konstaterar han säkert.
Och efterfrågan har inte saknats, inte bara från kostmedveten allmänhet men också vid något tillfälle från kocklandslaget och från finare krogar.
Under ett år har dokumentärfilmaren Karin Ervelin och hennes kompanjon följt detta kämpande par som enligt filmarna borde stå som förebild men som nu alltså tvingas lämna sin hyrda åkermark.
Hon har jobbat med paret tidigare i deras verksamhet och fick filmidén när beslutet kom att dom måste lämna åkerjorden som nu alltså hotas att besprutas.
-Det är ju deras livsverk som förstörs.
Den här filmen visas för första gången på söndag under den pågående ekologifilmfestivalen i Malmö.
Kenneth Sundin
kenneth.sundin@svt.se