Peter Nilsson, ordförande Ekologiska Lantbrukare i Skåne, menar att ny teknik och nya grödor talar för att det ekologiska lantbruket kommer att bli ännu mer miljövänligt i farmtiden. Foto: Petra Hultman

Ekolantbrukaren: Ekologiskt kan bli mer klimatsmart

Publicerad

När svenskt, hållbart och klimatsmart är på tapeten, har ekologiskt kommit i skymundan.

– Vi måste visa att vi är minst lika hållbara och klimatsmarta som de konventionella odlarna, säger Peter Nilsson, ordförande för Ekologiska lantbrukarna i Skåne.

På Peter Nilssons ekologiska lantbruk utanför Kristianstad odlas bland annat sockerbetor och foder till de 120 mjölkorna. Här finns också ett litet ekologiskt gårdsmejeri där man kan köpa gårdens egen mjölk och andra ekologiska produkter.

Peter Nilsson har själv inte märkt av någon minskad efterfrågan på ekologiska livsmedel, förutom på mjölken.

-  Jag har märkt det på att priset har minskat lite på mjölken.

Enligt siffror från Jordbruksverket minskade andelen ekologisk mjölk något i Skåne under 2019.

Dyrare för konsumenterna

Peter Nilsson tror att priset på ekologiska livsmedel är en stor anledning till att försäljningen inom detaljhandeln inte ökar mer. Ekologiska produkter är dyrare att producera.

– De vill gärna ha ekologiskt i butikerna, men det blir aldrig nån storsäljare eftersom det kostar för mycket.

Diskussionen om svenskt, hållbart och klimatsmart tror han också påverkar efterfrågan.

– Alla är kunder är inte så insatta. En del tror att allt svenskt är ekologiskt, säger Peter Nilsson.

Ger mindre skördar

Det relativt sett mindre utfallet av grödor från ett ekologiskt lantbruk jämfört med ett konventionellt lantbruk, tror han är ett av skälen till att ekologiskt inte alltid jämställs med hållbart.

– Om du får två ton ekologisk gurka per hektar, och du har en konventionell odling som ger 80 ton per hektar, så är det klart att man kan se det så.

– Det är också lättare att misslyckas med en ekologisk odling, vilket ökar belastningen. Samtidigt har vi inte stoppat dit kemikalier eller konstgödsel.

Själv ser han en stor potential i ny teknik och nya grödor.

– Det finns mycket vi kan göra för att ekologiskt ska bli mer hållbart och klimatsmart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.