”Ekonomin håller även om färjorna konkurrerar”

Uppdaterad
Publicerad

Tunneln kommer att bli verklighet så snart det tyska miljögodkännandet är klart. Och ekonomin håller även om det blir konkurrens av Scandlines. Det menar de högst ansvariga politikerna på båda sidor av Fehmarn Bält.

– En fortsatt färjedrift kan påverka ekonomin för tunnelprojektet, men det är helt normalt med konkurrens, säger Bernd Buchholz, transportminister i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.

– Det är inte realistiskt. På alla de ställen vi har byggt en bro eller tunnel har färjetrafiken upphört. Scandlines är självklart välkomna att fortsätta om de vill och vi hjälper dem gärna att skapa förutsättningar för det. Men det skulle vara första gången i Danmarkshistorien som det finns färjedrift vid sidan av en fast förbindelse i så fall, säger Ole Birk Olesen, transportminister i Danmark.

Hör deras argument om Fehmarn-Bält-förbindelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.