Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild från maj 2022 och maj 2023. I klippet hör du vd för Sveriges rapsodlare, Anneli Kihlstrand, berätta om vilka lärdomar odlarna tar med sig till nästa sådd – och om varför det blivit sådan missväxt i vår. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Ekonomiskt slag för bönder när rapsskörden slår fel

Publicerad

Årets missväxt i de skånska rapsfälten blir kostsamt för odlarna. Många har plöjt upp sina rapsfält och nu gäller det att dra lärdomar inför nästa säsong.

En köldknäpp i slutet av december gick hårt åt årets raps och flera plantor dog. Cirka 20 procent av de skånska rapsfälten har plöjts upp i vår och bönderna har odlat vårsäd istället för den lönsamma rapsen.

I klippet ovan hör du Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges rapsodlare, berätta om årets missväxt och vilka lärdomar odlarna tar med sig till nästa sådd.

Förra året betalades upp till tio kronor kilot för rapsen. Nu är priset cirka hälften av det men det är fortfarande historiskt sett mycket bra betalt.

– Rent ekonomiskt är det ett tufft avbräck. Dels blir man av med en mycket lönsam gröda i rapsen och dels får man ta omsådds-kostnaden på ett etablera en ny gröda så det är rätt så tufft, säger Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges rapsodlare.

Raps används bland annat till matolja, biodiesel och som proteinråvara till djurfoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.