Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Emil Sällvik får en mindre rapsskärd i år och orsakerna är främst två: kölden i vintras och duvorna idag. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Här tar lantbrukaren Emil Sällvik i Staffanstorp rapstjuven på bar gärning

Publicerad

Skånes signaturgröda har det kämpigt. Efter en köldknäpp i december tog rapsen mycket stryk och många bönder har under våren valt att plöja ner höstrapsen och istället odla andra grödor. Och nu har ytterligare ett problem tillkommit – glupska duvor.

Lantbrukaren Emil Sällvik håller upp en död duva och suckar:

– Den här gangstern har ett avgnagt rapsblad i näbben.

Köldknäpp i december

Efter förra årets rikliga skörd och höga rapspris var det många skånska bönder som sådde höstraps i augusti. Allt såg bra ut. Men innan jul kom några dagar med ovanligt sträng kyla.

– I år kommer vi kanske bara ha knappt hälften så mycket rapsfält eftersom vintern var riktigt sträng och kall. Det gjorde att mycket av rapsen dog, säger Emil Sällvik.

Duvan trivs bland glesa rapsplantor

För några månader sen valde Emil Sällvik att ta bort rapsen på 100 av sina 180 rapshektar och odla vårkorn istället. Han räknar att detta innebär upp emot två miljoner kronor i minskade intäkter eftersom raps ger bättre betalt. Och så var det det nya problemet med duvorna. Emil har jaktlicens och får bedriva skyddsjakt på sina marker. Han visar duvans maginnehåll som är full av unga rapsskott.

– Eftersom rapsen har blivit så extremt gles av den hårda vintern så finns det för mycket plats mellan plantorna och då har vi fått en duvinvasion ovanpå det redan problematiska rapsbeståndet, säger Emil Sällvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.