Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var mycket eld och explosioner när Polhemskolans elever firade Nobelfest och försökte förklara varför årets vinnare fått det ärofyllda priset. Foto: Otto Johansson/SVT

Eld och explosioner när Polhemskolan i Lund firade Nobelfest

Publicerad

Med eld, konfetti och några explosioner presenterar gymnasiet Polhemskolan i Lund årets samtliga nobelpristagare – med lite extra firande för lundabon och fysikpristagaren Anne L'Huillier.

– Att veta att en nobelpristagare är så nära är väldigt kul, säger eleven Harry Lannér Risenfors.

Han går södra Sveriges enda spetsprogram i fysik som finns på Polhemskolan. Tillsammans med några klasskompisar visade han upp hur de upptäckter som bland andra Anne L'Huillier gjort, fungerar och vilka användningsområden de kan tänkas ha.

– När vi började förstod vi inte så mycket men nu kan vi mer, säger Leo Jonasson.

I skolans Nobelföreställning som ordnas för sjunde året presenterar elever från olika linjer samtliga nobelpris med rollspel och experiment.

– Vi hade experiment med eld och saker som brann i olika färger, saker som ser snyggt ut. Det tror jag är väldigt bra för att få folk intresserade av vetenskap, säger Harry Lannér Risenfors.

Följ med på Nobelshow på Polhemskolan i Lund i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.