Årets valborgsmässobål i Skåne är räddade. Foto: Johan Nilsson/TT

Eldarna får tändas på valborg i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga eldningsförbud varken i Östra Göinge eller övriga Skåne under valborg, tack vare regnet som föll i helgen.

Räddningstjänsten Skåne nordost fattade beslut på måndagen om att man får elda både i Kristianstad och Östra Göinge de närmsta dagarna.

– Det blir inget eldningsförbud på grund av den nederbörd som kommit över området i helgen. Det råder dock fortsatt skiftande brandrisk i området. Lokalt måste var och en vidta fortsatt försiktighet och göra sin egen prövning av om det är lämpligt att elda eller inte, säger Anders Pålsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Skåne nordost, till SVT Nyheter

Inte heller är det något eldningsförbud inom Räddningstjänsten syds område, som omfattar Malmö, Lund, Eslöv, Burlöv, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp, Svedala, Vellinge, Sjöbo, Skurup, Trelleborg, Tomelilla, Simrishamn och Ystad.

– Brandrisken i vårt område är inte så stor att vi utfärdar något eldningsförbud, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten syd.

Även i nordvästra Skåne kommer valborgsmässobålen att få tändas, i alla fall enligt måndagens prognos.

– Vi har inga förbud i nuläget och enligt SMHI:s senaste väderleksprognos så ser det bra ut. Men allt kan förändras fort ifall omständigheterna ändras, säger Markus Kronholm, inre befäl vid Räddningstjänsten Skåne nordväst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.