Foto: Hans Larsson

Provfiske gav nytt svenskt rekord – 14.9 cm

Uppdaterad
Publicerad

Då var det ett svårt förorenat vattendrag. Nu hittade man Sveriges längsta grönling.

Livet tycks ha återvänt till ån, för bara något år sedan ett spikrakt och svårt förorenat vattendrag i södra Skåne.

Åtminstone blev utfallet av onsdagens spektakulära elfiske gott.  

För det är ett fiskafänge av det lite mer udda slaget som pågår strax utanför Veberöd, en jakt med strömförande käpp på öring, stensimpa och andra nybyggare längs Klingavälsåns bottnar.

Elströmmen bedövar bara fiskarna tillfälligt, sen går det lätt att plocka upp dem för räkning och mätning.

– Metoden går ut på att skapa ett elektromagnetiskt fält i vattnet. De skadas inte men blir tillräckligt omtumlade för att lockas in i håven, berättar fiskevårdskonsult Anders Eklöv.

Syftet är att studera hur åmiljön återhämtar sig genom att inventera fiskar som öring, stensimpa och storspigg i ån, som sedan 2014 är föremål för renovering och nu återfått sitt naturliga slingrande lopp genom landskapet.

Och onsdagens elektriska provfångst gav alltså gott hopp för framtiden. Bland annat sattes nytt svenskt rekord för den visserligen pyttelilla fiskarten grönling – 14,9 centimeter.

Ett viktigt symboliskt mål är att försöka återinföra den utrotningshotade målarmusslan i Klingavälsån. De första exemplaren, framodlade i projektets specialbyggda laboratorium, är redan utplacerade på åbottnen.

– Målarmusslan är egentligen inte särskilt spännande i sig, men den fungerar som en viktig indikator på hur ån mår. Kan målarmusslan trivas i miljön så kan även fiskar och andra arter frodas i vattnet, säger Anders Eklöv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.