Emil Jabiyev tror att det ska gå bra att plugga hemma, medan Jeremy Rylance är mera tveksam. Foto: Gunilla Fritze

Elever i Lund: ”Tråkigt att inte träffa kompisar”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inte som vanlig efter jullovet i år. Många elever på högstadiet får stanna hemma och istället undervisas på distans.

– Vi är många syskon i min familj så det kan bli svårt men det får väl gå, säger Linn Blomé, som går i årskurs 7 på Järnåkraskolan i Lund.

Skolminister Anna Ekström (S) meddelade på torsdagen att det från och med måndag är fritt fram för högstadieskolor att införa distans- och fjärrundervisning.

– Det kan vara lite skönt att arbeta med sitt eget men allt det sociala försvinner och det är inte kul, säger Agnes Levau, elev i årskurs 7 på Järnåkraskolan i Lund.

Olika på olika skolor

Det är upp till skolornas huvudmän att bestämma vilka elever som ska få distans- eller fjärrundervisning. Skolministern anser att det behövs utrymme för lokala och regionala lösningar.

– Alla i min familj arbetar på distans så det kan bli lite kaosigt hemma hos oss, säger Jeremy Rylance, elev i årskurs 7 på Internationella engelska skolan i Lund.

– Jag kan sitta i lugnt så det funkar för mig men det är tråkigt att bara vara hemma, säger Emil Jabiyev, som går i samma klass och skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.