Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vandaliseringsbilderna och hör Lizzié Rietz, elev på Färsingaskolan, i klippet. Foto: TikTok/SVT

Elever efter att Färsingaskolan i Sjöbo stängt: ”Vi mår inte bra här”

Uppdaterad
Publicerad

Uppbrända böcker, förstörda toaletter och polisanmälda elever. Det har varit återkommande inslag på Färsingaskolan i Sjöbo. Efter att några elever smällt en hemmagjord bomb i ett omklädningsrum valde skolans skyddsombud till slut att införa ett skyddsstopp.

Det var i tisdags som några elever konstruerade en bomb och smällde den i ett omklädningsrum som en del av en TikTok-utmaning. Samma kväll togs beslut om ett skyddsstopp och skolan är därmed stängd till tisdagen efter sportlovet.

– Det har varit en dålig arbetsmiljö för våra medarbetare under en längre tid, men den egenskapade bomben var det som gjorde att vi tog beslutet, säger Helene Olofsson, huvudskyddsombud på skolan.

Hur vanligt är det att man tar ett sånt här beslut?

Jag har aldrig behövt ta ett såhär drastiskt beslut och det önskar jag att ingen ska behöva, säger hon.

Återkommande polisanmälningar

Sedan december har flera polisanmälan gjorts mot elever på skolan. Elever vittnar om att det har varit våldsamt och hotfullt under lång tid.

– De har tänt eld på soptunnor och bränt upp böcker. Man är så van vid det nu att man knappt reagerar på när brandlarmet går till exempel, säger Lizzié Rietz, som går i nian på Färsingaskolan.

Även skolans toaletter har vandaliserats återkommande.

– Jag tror vi har en eller två toaletter som är fräscha, två toaletter för 450 elever, säger Lizzié.

”Jag har tappat räkningen på hur många rektorer vi haft”

Skolan har för tillfället ingen permanent rektor, så för tillfället är det skolchefen som är tillförordnad rektor på skolan.

– Vi har inte haft någon rektor som stannat. Jag har tappat räkningen men jag tror vi har haft fyra eller fem rektorer sen jag började här, säger Lizzié Rietz.

Hon säger att avsaknaden av en permanent rektor har skapat en osäkerhet bland skolans elever och varit en av faktorerna till att situationen eskalerat.

– Jag hoppas att vi kan hitta en rektor som faktiskt vill komma hit. Vi måste hitta en lösning för vi är kommunens enda högstadieskola, säger hon.

SVT Nyheter Skåne har sökt skolans tillförordnade rektor för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.