Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter skolstoppet på grund av våld, hot och vandalisering så öppnar Färsingaskolan i Sjöbo igen på tisdagen. Foto: TikTok/SVT

Explosioner och våld stängde Sjöboskolan: ”Lärare blir utbrända”

Uppdaterad
Publicerad

Facket beslutade om skyddstopp och stängde Färsingaskolan i Sjöbo på grund av våld, hot och vandalisering. Nu vidtar skolan och Sjöbo kommun flera åtgärder för att få ordning på problemen. Men svårigheterna med att rekrytera behöriga lärare till skolan väntas bestå.

När en hemmagjord bomb exploderade stängde facket Färsingaskolan den 16 februari. Nu ska stökiga elever få varsin handlingsplan och det kan också bli kameraövervakning på skolan. Skolan har haft svårt att rekrytera en rektor och utbildade lärare.

– Vi har ju försökt rekrytera personal under ganska lång tid men vi har inte lyckats rekrytera och då blir det en osäkerhet. Vikarierna är inte behöriga lärare och då får de andra lärarna ett större ansvar, säger Magnus Weberg (M),  kommunstyrelsens ordförande.

Tre klasser samtidigt

Helene Olofsson huvudskyddsombud för Sveriges lärare menar att lärarna haft en orimlig arbetsmiljö.

– Lärare blir utbrända av stress. Man fick ibland ha tre klasser samtidigt så lärarna sprang mellan klassrummen och det blev en ohållbar situation, säger Helene Olofsson huvudskyddsombud Sveriges lärare.

Ny lärarvikarier och trygghetsråd

När eleverna kommer tillbaka till skolan på tisdagen ska det finnas fyra nya lärarvikarier. Det ska skapas ett trygghetsråd med elever och personal men skolan och kommunen räknar med att det kommer att ta tid att få ordning på skolan.

– Detta är inte nåt som vi löser fram till sommaren utan detta är ett långsiktigt projekt som tar år innan vi är på den nivån att vi har fått alla bitar på plats, säger Magnus Weberg (M).

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.