Foto: Berit Roald/TT

Elever fick toppbetyg efter att de hittat facit till alla prov

Publicerad

Gymnasieeleverna hittade en lapp med inloggningsuppgifter till lärarnas portal där facit till alla prov fanns. Därefter fick eleverna toppbetyg.

Men elevernas företagsamhet upptäcktes och nu åtalas de båda tonåringarna för dataintrång. Det skriver Sydsvenskan på torsdagen.

Eleverna går på en gymnasieskola i centrala Malmö. I polisförhör framkommer att den ene av dem hittat den gula post it-lappen i ett grupprum förra hösten. Tillsammans med en kamrat lyckades han ta sig in i den kunskapsportal där kommande prov och facit fanns.

Under det kommande halvåret kunde eleverna höja sina betyg tack vare tillgången till portalen. Båda eleverna började plötsligt att få betygen A och B på de prov de skrev.

Samtidigt ryktades det på skolan om att de båda killarna och en tredje elev hade tillgång till inlogget. Skolan gjorde då ett test där de i sista stund bytte ut ett planerat prov. Samtliga misstänkta elever blev då underkända.

Skolans IT-avdelning kopplades då in och fusket uppdagades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.