Foto: TT

Elever saknar skydd av skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Trots studier på en kommunal gymnasieskola kan elever stå helt utan rättsligt skydd. Tusentals elever riskerar att hamna i kläm för att de läser en speciell utbildning som inte omfattas av skollagen.

En 18-årig elev på en gymnasieskola i Lund har anmält en anställd på skolan för kränkning. Men han får ingen hjälp, vare sig av skolan eller av några myndigheter. Anledningen är att hans utbildning inte omfattas av skollagen, skriver Svenska Dagbladet.

Eleven läser tillsammans med 2 936 andra elever runt om i Sverige, International baccalaureate, det så kallade IB-programmet.

Huvudsäte i Schweiz

Programmet som har sitt huvudsäte i Schweiz finns på 25 kommunala gymnasieskolor i Sverige och är ett program som enligt dem själva ska ge goda förkunskaper inför framtida akademiska studier.

Men det många inte vet är att utbildningen inte omfattas av samma regler och lagar som andra utbildningar, till exempel den delen som ska motverka kränkande behandling av barn och elever.

– En elev som går denna utbildning är alltså i princip rättslös, säger pappan till den 18-årige eleven, till SvD.

”Rättslösa elever”

– Det är katastrofalt på många olika sätt. Har vi rättslösa elever som inte skyddas av skollagen är det problematiskt, säger William Lindo, yrkesvägledare på högstadieskolan Söderbymalmsskolan i Haninge till TT.

Enligt honom kan problemen för de elever som drabbas vara allvarliga.

– Kränkning är allvarligt nog. Men det kan också handla om betyg som man anser inte har blivit rättvist bedömt eller att närvaron som bestämmer om man får studiemedel gjorts på felaktiga grunder.

Vidare till regeringen

Skolverket har inte tidigare uppmärksammats på detta men säger nu att man ska ta ärendet vidare till regeringen:

– Det är väldigt allvarligt. både att många skolor inte känner till detta men också att elever kan komma i kläm, säger Anna Sundborg, jurist på Skolverket, till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.