Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Hawa Hussein och Atifa Emaan på Apelgårdsskolan på Rosengård i Malmö prisas för idén om en kylande bettskena. Foto: SVT/Hamza Ftouni

Elever uppfann kylande bettskena – unga uppfinnare i Rosengård prisas

Publicerad

För fjärde gången på kort tid har Apelgårdsskolans elever i Malmö belönats för sina uppfinningar. Den här gången handlar det om en bettskena som hjälper mot ömmande tänder.

Eleverna Hawa Hussein och Atifa Emaan kom på en idé som lindrar smärtan som orsakas av tandställning.

– Jag har själv tandställning och jag vet att om man kyler ner sina tänder så lindras smärtan och då kom jag på idén om en kall bettskena, säger Hawa Hussein.

För att bettskenan ständigt ska vara nedkyld kom eleverna på att skapa en laddbar kylbox.

– Skenan är gjord av silikon och efter varje gång man använt den kan man enkelt stoppa ner den i kylboxen. Drömmen är att vi hittar en investerare och att vi sen kan sälja vår produkt. Alla ska ha råd oavsett hur rik eller fattig man är, säger Atifa Emaan.

Prisceremoni i Stockholm i tävlingen Unga innovaötörer

De bästa tävlingsbidragen prisas i tre olika kategorier: Samhällsnytta, Klimat & Miljö och Hälsa. Prisceremonin äger rum i Stockholm.

– Jag har aldrig varit i Stockholm och jag ser framemot att få träffa dem andra ungdomarna, äta gott och få presentera vår idé för alla på plats, säger Atifa Emaan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.