Julia Magnusson och Isaia Eyisi går på Mellersta Förstadsskolan i Malmö. Båda två tycker att elevhälsan är viktig men att det finns negativa attityder om de som behöver den. Foto: Patrik Cegrini

Elever vittnar om ett stigma att prata med kuratorn

Publicerad

Julia Magnusson och Isaia Eyisi går på Mellersta Förstadsskolan i Malmö. Båda två tycker att elevhälsan är viktig, att skolan prioriterar den och att fler borde ta del av den på eget bevåg. Men båda berättar att hos en del elever finns negativa attityder kring att prata med en kurator eller psykolog.

– Jag tror att fler än de som faktiskt tar hjälp av en kurator eller sjuksköterska faktiskt behöver hjälp. Vissa saker är svåra att gå igenom själv eller bearbeta själv och då behöver man hjälp, säger Julia Magnusson.

När SVT Nyheter Skåne är på Mellersta Förstadsskolan och kuratorn Pernilla Unsgård nämns lyser en av eleverna upp och säger att hon är en stjärna.

Negativa attityder

Men det är inte alla som har positiva åsikter kring elevhälsan och att framförallt vända sig dit, både Julia Magnusson och Isaia Eyesi vittnar om negativa attityder bland en del elever kring elevhälsan.

– Vissa tycker att det är lite fjantigt, det tycker jag inte alls är nödvändigt, det är snarare tvärtom. Att man vågar behöva det och stå upp för att man behöver det, säger Isaia Eyesi.

”Inte bara på vår skola”

Julia Magnusson ser problemet som mer utbrett, utanför skolans värld.

– Jag skulle säga att det finns i en större utsträckning, inte bara på vår skola. Det finns negativa åsikter kring att gå hos kurator ute i samhället, mår man dåligt hittar man bara på, det har blivit som att folk tror att alla mår dåligt från ingenstans. När det i själva verket kanske bara är att människor har blivit öppnare kring psykisk ohälsa, säger Julia Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.