Eliana Khudayda och hennes familj hoppas att domen blir vägledande. Foto: SVT

Eliana vann kampen om rätt till assistans

Uppdaterad
Publicerad

Barn som sondmatas har inte rätt till personlig assistans. Så tolkar Försäkringskassan lagen. Men nu går två domstolar emot.

– Äntligen någon som lyssnar. Vi har kämpat och kämpat, säger storasyster Hannan Rasho.

Eliana Khudayda från Malmö föddes med en grav funktionsnedsättning som bland annat gör att hon inte kan äta genom munnen. I stället sondmatas hon via en pegg på magen.

Hon och hennes familj har drivit en lång process för hennes rätt till assistans. Tre år har gått sedan första avslaget från Försäkringskassan.

– Det kändes orättvist. Varför ska hon inte få rätt att leva ett normalt liv som alla andra, säger Hannan Rasho.

Domen ger en strimma hopp även till andra sondmatade barn. Foto: SVT

Sondmatning ger inte rätt till assistans

Personlig assistans beviljas bara för så kallade grundläggande behov. Att matas med sked genom munnen räknas dit. Sondmatning däremot är sjukvård, enligt Försäkringskassan och det faller därför utanför deras åtagande.

Efter det första negativa beskedet från Försäkringskassan så begärde Elianas familj omprövning, men fick nej igen. Då valde de att överklaga och nu har de fått rätt.

Både Förvaltningsrätten och Kammarrätten går emot Försäkringskassans beslut.

– Äntligen någon som lyssnar. Vi har kämpat och kämpat, säger Hannan Rasho.

Se inslaget: Eliana vann kampen om rätt till assistans

Försäkringskassan har överklagat

Domen ger en strimma hopp även till andra sondmatade barn som har fått besked om att de inte längre har rätt till statlig personlig assistans.

– Det är de här förnuftiga människorna som jag har efterlyst hela tiden. Att barn som sondmatas skulle få mindre hjälp, det är idiotiskt, säger Asta Norrman, mamma till Janna Petrovic som även hon har en grav funktionsnedsättning.

Men än är frågan inte helt avgjord. Försäkringskassan står fast vid sin tolkning och har överklagat Eliana Khudaydas dom.

– Det behövs ett vägledande avgörande och vi är oerhört angelägna om att Högsta förvaltningsdomstolen tar upp det här, säger Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan.

”Vi håller tummarna”

Hon understryker om att det inte är en fråga om huruvida de som sondmatas har ett hjälpbehov eller inte. Frågan rör istället vem som ska stå för kostnaderna.

– Det handlar om hjälpen ska tillgodoses av oss eller någon annan aktör, som till exempel kommunen eller sjukvården, säger Eva Nordqvist.

Blir Eliana Khudaydas dom vägledande, då får den betydelse för Janna Petrovic i Kungälv, men även för andra barn och vuxna som just nu svävar i ovisshet och väntar på besked om vilken hjälp de kommer att kunna få och varifrån den ska komma.

– Vi håller tummarna nu för att få bifall. Inte bara för Eliana utan det finns många där ute som väntar på det här, säger Hannan Rasho.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.