Stefan Andremo och Mirsad Pehlivanovic har just klivit av på fundamentet och är på väg in i ett av Lillgrunds vindkraftverk för att göra den årliga servicen. Foto: SVT

Elpriset avgör Lillgrunds framtid

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftsparken Lillgrund byggdes för att stå i mellan 20 och 25 år. Nu har snart halva tiden gått och planeringen för att avveckla Sveriges största havsbaserade vindkraftpark är i full gång.

Lillgrund består av 48 vindkraftverk och en transformatorstation och ligger strax söder om Öresundsbron, omkring sju kilometer ut i sundet. När den byggdes var den en av de största havsbaserade vindkraftparkerna i världen.

Inte för alltid

Nu i juni är det högsäsong för service av anläggningen. Under sommaren blåser det mindre än på vintern och då görs den årliga översynen av alla kraftverken. 

– På den årliga servicen ser vi över så att alla system fungerar bra och säkert så att allt kan fungera ett år till, säger Fredrik Forslund, Vattenfalls platschef på Lillgrund.

Fredrik Forslund är Vattenfalls platschef på Lillgrund. Foto: SVT

När underhållet av kraftverken planeras finns det också med i tankarna att de inte kommer att stå för alltid. Livslängden är mellan 20 och 25 år. Exakt hur länge de kommer att snurra är inte bestämt än.

– Tekniken fungerar väl, så det kommer att vara elpriserna som avgör hur länge man kan driva parken, säger Fredrik Forslund.

Lågt elpris

När Lillgrund öppnades för snart tio år sedan var tanken att den skulle följas av andra havsbaserade vindkraftparker utanför den sydsvenska kusten, men så har inte utvecklingen sett ut. Låga elpriser har gjort satsningar till havs olönsamma i dagsläget. När Lillgrund en gång i framtiden har gjort sitt är det inte alls säkert att den kommer att ersättas av en ny.

– När den dagen kommer så får man lyfta bort turbiner och fundament och återställa platsen, men jag hoppas att det är långt dit.

Lillgrund består av 48 vindkraftverk och en transformatorstation. Parken är byggd söder om Öresundsbron, sju kilometer från land. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.