Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2021 togs bilden till vänster. Nu, ett år senare har Jimmy Strandberg i Åhus valt att växla ner julpyntningen trots att allt består av energisnåla ljusslingor. Foto: Jimmy Strandberg/Johan Dernelius/SVT

Elskam får julälskaren Jimmy att överge sin årliga julbelysning

Uppdaterad
Publicerad

Julsäsongen är här och för julfantasten Jimmy Strandberg innebär det vanligtvis pampiga ljusslingor och dekorationer som lyser upp villan i Åhus. Men i år har han valt att dra ner ordentligt på belysningen – och det är inte de höga elpriserna som lett fram till beslutet.

– Om man jämför med flygskam så råder det någon form av elskam i dag, säger han.

Redan i september brukar Jimmy börja julpynta både sitt hus och tillhörande trädgård. Då han bara använder energisnåla ledlampor som dekoration hamnar elräkningen endast på ett par hundralappar extra. Trots det har han i år valt att avstå från sin pynttradition.

– Jag vill ju inte sända fel signaler. Det är inte på grund av priset som jag håller igen. Det blir bara några hundralappar mer på elräkningen, säger Jimmy Strandberg.

Två kilometer julslingor får ligga kvar

Juldekoration och julljus ligger snyggt nerpackade i ett antal flyttkartonger. Där får de stanna kvar tills nästa jul närmar sig.

– I år har jag nog bara plockat fram tio procent av mina julsaker. Jag tror att jag totalt har 2 000 meter ljusslingor som får ligga kvar till nästa jul, säger Jimmy Strandberg om sitt projekt.

– Totalt har jag nog 2 000 meter energisnåla ljusslingor och i år kommer jag nog bara att använda 100-200 meter av dessa, säger Jimmy Strandberg. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.