Nu spärras elsparkcyklar från skolgårdarna i Malmö. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Elsparkcyklar spärras från skolgårdar i Malmö

Publicerad

Flera skolor i Malmö har slagit larm om att elsparkcyklarna är ett störningsmoment. Det har hänt att de körs inomhus på en del skolor och medför en viss skaderisk.

Elsparkcyklarna kommer nu att spärras från skolorna, det meddelar Malmö stad i ett pressmeddelande.

– Vi ser att elsparkcyklarna både skapar oro och innebär en hög skaderisk. Många av förarna överskattar sin förmåga att köra, säger Demir Kolenovic, säkerhetsutredare på stadsfastigheter i Malmö.

Kan ej parkeras

Malmö stad har varit i kontakt med de olika företag som hyr ut sparkcyklarna och de kommer att programmera in en spärr som gör att det bara går att krypköra på skolområdena. Dessutom kommer det inte att gå att parkera utan att det fortsätter att ticka pengar.

– Vi har haft en dialog med polisen om detta. De bekräftar att många skolor kontaktat dem om problem med elskotrarna, säger Demir Kolenovic.

Spärren införs först på gymnasieskolorna, eftersom de är färre till antalet och ligger centralt i staden. Sedan kommer även grundskolor och förskolor att hanteras. Om allt går som planerat kommer det att vara klart före jul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.