Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Green beskriver metoden med brukarstyrd inläggning som avgörande för hennes eget tillfrisknande. Hör henne berätta om sina erfarenheter i klippet. Foto: Arvid Grange/SVT

Emelie fick själv styra när hon skulle läggas in i psykiatrin: ”Idag är jag helt frisk”

Uppdaterad
Publicerad

Att som patient själv kunna välja när man ska bli inlagd för vård är ett nytt fenomen. I ungdomspsykiatrin finns det sedan 2018. Nu har ett forskarteam i Skåne följt ungdomar som fått denna typ av vård, och resultaten är lovande.

– Jag var inte helt såld när de berättade detta för mig, säger Emelie Green, som på ungdomspsykiatrin i Malmö haft brukarstyrd inläggning.

En anledning till att hon inte var övertygad om att metoden skulle fungera var att den bygger på att patienten – en redan sårbar person – tar mer eget ansvar.

– I början var det jätteläskigt. Att få det att funka. Alltså man hade ett så stort ansvar kring mat, som var en väldigt jobbig bit för mig.

Minska tvångsvården

Studien som gjorts har följt 63 ungdomar i Region Skåne som precis som Emelie har fått styra själva över när de ska bli inlagda. Tanken är att de ska känna sig mer involverade i sin egen vård, och att det ska minska tvångsinläggningar, som ofta kan vara traumatiska upplevelser.

Denna typ av brukarstyrd inläggning finns sedan 2015 i hela den svenska vuxenpsykiatrin, men det är bara omkring hälften av landets regioner som erbjuder möjligheten för barn och ungdomar. Metoden bygger på mer autonomi och ansvar från patientens sida.

Samtidigt var den större friheten och det ökade ansvaret någonting som till och med forskarna bakom studien var oroade över.

Inte säkra på att det skulle gå

– Vi var ju lite skeptiska i början. ”Kan vi verkligen ge det här ansvaret till den här sårbara patientkategorin?” Men det kunde vi, säger Björn Axel Johansson som är huvudförfattaren till studien, vars resultat nu har publicerats i den ansedda tidsskriften The Lancet Psychiatry.

Trots oron är resultaten positiva. Antalet akutinläggningar av patienter minskade, och även antalet inläggningar totalt. I rapporten står det dessutom att drygt 10 000 kronor sparas per patient och månad.

– Idag skulle jag vilja säga att jag är helt frisk och att jag mår väldigt väldigt bra. Men jag tror inte att jag hade varit där jag är idag utan brukarstyrd inläggning, säger Emelie Green.

Hör Emelie Green och Björn Axel  Johansson prata om brukarstyrd inläggning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.