Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Denise har haft brukarstyrd inläggning i fyra år. Foto: Maria Pettersson

Nu kan skånska patienter lägga in sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med självskadebeteende och självmordstankar kan själva lägga in sig på en vårdavdelning. Det ska förebygga att patienter tvingas söka akut vård och bli tvångsvårdade. Metoden finns permanent i hela Skåne.

Personer som skadar sig själva eller någon annan kan omhändertas för vård och behandling mot sin vilja med stöd av Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Men patienter i Skåne med självskadebeteende och självmordstankar, och som flera gånger varit inlagda, kan nu få möjligheten att själva skriva in sig frivilligt under kortare perioder. Vårdformen kallas för brukarstyrd inläggning.

Alternativ till tvångsvård

Denise Isaksson har sedan tonåren lidit av självskadebeteende och har flera gånger försökt avsluta sitt eget liv. Hon har långa perioder tvångsvårdats. Hon har haft möjlighet till brukarstyrd inläggning i fyra år. I början var det ovant och svårt att ta eget ansvar för sin inläggning och vårdplan. Men med tiden har det blivit lättare.

– När man tvångsvårdas ifrågasätts hela ens person. Att man klarar inte av att ta hand om sig själv. Men när man själv söker den hjälpen så blir det på ett helt annat sätt. Jag tar själv ansvar och väljer att lägga in mig, berättar Denise Isaksson.

Brukarstyrd inläggning utvärderades i Skåne mellan åren 2015 – 2018, och implementerades permanent i Region Skåne i januari 2019.

– Både patienter och personal upplever att det är en vård på lika villkor. Man betraktar varandra som jämlika människor, säger Sofie Westling, överläkare i psykiatri i Skåne.

Just nu har ungefär 140 patienter tillgång till brukarstyrd inläggning i Skåne. Vårdformen upplevs så pass positiv att den kan komma att utökas till fler patienter.

– Det positiva är att patienterna själva kan styra sin vård, och tillgängligheten är hög. Eftersom inläggningarna är korta så har patienterna kvar de saker och personer som gör livet värt att leva, men som finns utanför vården, säger Sofie Westling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer