Foto: TT

Emma och hennes familj har inte råd att fira jul

Uppdaterad
Publicerad

Emma är i 25-årsåldern, har två barn som är ett och fyra år och bor med familjen i en lägenhet i Hässleholm. Emma är en av de svenskar som inte har råd att fira jul i år.

Både hon och hennes sambo jobbar timmar inom vården, men de får inte ihop tillräckligt med pengar för att ha råd med hyra, mat och julfirande.

– Man börjar oroa sig redan i september för att ha råd med julen och vinterkläder till barnen, säger hon.

Emma har inte haft råd att lägga undan pengar till jul. Hon och sambon måste regelbundet låna pengar av släktingar för att klara mat och hyra alla andra månader.

– Det känns jättejobbigt att behöva fråga mamma varje månad, säger hon.

Känner många i samma situation

I Hässleholm får de som har försörjningsstöd inga extra pengar till jul automatiskt. Det görs en individuell bedömning om behovet kan tillgodoses på annat håll, enligt Thed Carlsson på socialförvaltningen. Om kommunen beviljar bistånd till julklappar är det bara till barn.

Emma har inte sökt extra stöd från Hässleholms kommun i år. Hon har tidigare fått nej eftersom hon lånat pengar av sin mamma.

Hon känner många i samma situation. Vissa lånar pengar inför jul för att kunna ge barnen julklappar eller vinterkläder, men det är inget alternativ för Emma.

– Jag vill inte skuldsätta mig, säger hon. Då blir det värre kommande månader.

”Kommunen kunde dela ut matkassar”

Själv kommer Emma och hennes sambo att jobba under juldagarna. De måste ta alla pass de kan få och passar på när annan vårdpersonal vill vara ledig. Julklappar ska barnen få via den ideella föreningen Julklappshjälpen.

– Det betyder jättemycket för mig, säger hon.

Vad hade du behövt av kommunen?

– Jag hade behövt pengar till vinterkläder, julklappar och julmat, säger Emma. Jag tycker i alla fall att kommunen kunde dela ut matkassar. Det är ju för barnens skull vi firar jul.

Reds. anmärkning: Emma heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.