Foto: TT

Få familjer i Skåne får julbidrag av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

För en barnfamilj med försörjningsstöd ser förutsättningarna inför julen olika ut beroende på om de bor i Simrishamn eller i Sjöbo. Det visar en undersökning som SVT Nyheter Skåne har gjort.

Att köpa julklappar, något gott till julmiddagen eller nyårsmiddagen. Det blir möjligt för de familjer som får extra julbidrag, menar Pia Ingvarsson (S), ordförande i socialnämnden i Simrishamn.

Simrishamns kommun har i över tio års tid gett extrapengar till de familjer i kommunen som haft försörjningsstöd i över sex månader. Här får till exempel en familj som har ett barn mellan 10-14 år 528 kronor extra.

– För dem är det en utmaning när julen kommer. Marginalerna är små. Då kände vi att vi ville ge en extra julklapp och göra lite skillnad för de barnfamiljerna, säger Pia Ingvarsson (S).

Pia Ingvarsson (S), ordförande i socialnämnden i Simrishamn. Foto: Tove Martin

Skillnad mellan kommunerna

Men det är få kommuner som ger extra julpengar till behövande familjer. Det visar en enkätundersökning som SVT Skåne har gjort. 21 av Skånes 33 kommuner har svarat på enkäten. Av dem är det bara tre kommuner som har som policy att ge familjer med försörjningsstöd rätt till ett extra bidrag inför julen. Det är Båstad, Svedala och Simrishamn.

Sjöbo är en av de kommuner som inte automatiskt ger extra bidrag till familjer med försörjningsstöd.

– Det har aldrig varit uppe till diskussion i vår familjenämnd. Men det är möjligt att vi kan se över detta framöver, säger Gunilla Quist Lundin (M), vice ordförande i familjenämnden Sjöbo.

Hur ser du på att det skiljer sig mellan kommunerna?

– Vi tänker gå igenom det här och jag tycker att vi ska prata med våra kommuner runtomkring och höra vad de tycker och tänker. Jag tycker att vi ska diskutera det här så att vi får det ungefär lika.

Även om många kommuner inte automatiskt ger extra julbidrag finns möjlighet för familjer med försörjningsstöd att ansöka om extra pengar och få en individuell prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.