Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör ”Emma” berätta om hur det är att vara tjej i de kriminella miljöerna i Malmö. Foto: Nellie Erberth

Så lever kvinnorna i Malmös kriminella gäng

Publicerad
Inom Malmös gängkriminalitet är det männen som bär vapen, inte kvinnorna. Det är männen som behöver skydda sig.
Kvinnornas arbetsuppgifter handlar om att förvara och leverera knark, eftersom polisen sällan misstänker dem.
– En kille skulle aldrig be en kvinna att gå och skjuta någon, det är inte manligt. De känner sig som kungar då, de vill själva spilla blod och få den äran, säger ”Emma”.

Kvinnorna i Malmös kriminella gäng är osynliga. Deras uppgifter väger mindre än männens, och de berättar själva att polisen inte misstänker dem.

Ofta introduceras kvinnor för kriminaliteten i ung ålder, antingen på grund av kriminella familjemedlemmar – såsom pappor eller bröder – eller på grund av att någon tjejkompis dejtar en kille i ett gäng.

Lär sig hantera droger

De äldre männen lär de yngre tjejerna att packa, väga och sälja droger, enligt Emma finns det tydliga regler inom Malmös gäng.

– Kriminaliteten har alltid funnits i mitt liv, men jag själv hamnade i det när mina tjejkompisar började dejta kriminella killar. Så jag hamnade i ett gäng när jag var 13 år, säger Emma, som själv har varit del av kriminella nätverk i Malmö.

”Emma” säger att yngre tjejer lärs i upp att hantera droger: packa, väga och sälja. Foto: Nellie Erberth

Sexuellt utnyttjade och utsatta

Emma berättar att man som kvinna i ett kriminellt gäng måste vara på sin vakt i fall någon av männen visar intresse för en.

– Det är många av oss kvinnor som har blivit sexuellt utnyttjade, det är vanligt. Jag själv blev det på en fest, efter att jag hade rökt och druckit jättemycket. Det kom in en kille i sovrummet och började kyssa mig fast jag sa nej, och när hans vänner kom in och såg blev jag stämplad som hora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet