Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi tänkte tidigt att vi måste ta tillbaka skolan men har skyndat långsamt, säger rektor Fredrik Hemmensjö. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: TT / Johan Dernelius SVT

Rektorn om lärarmorden: ”Att berätta för kollegorna är det jobbigaste jag gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått två månader sedan två lärare dödades på Malmö latinskola. En elev sitter häktad misstänkt för dåden.

Nu berättar rektorn om hur han fick beskedet på väg till en konferens och om den tunga tiden som varit.

Hör rektorn berätta om händelsen i klippet ovan.

När larmet kom om att något allvarligt hänt på Malmö latinskola eftermiddagen den 21 mars var rektorn Fredrik Hemmensjö och skolledningen på väg till en kongress i Göteborg. Det blev en ångestfylld resa tillbaka till Malmö.

– Innan vi rullade in på Malmö central fick jag veta att två av våra lärare hade förlorat sina liv, berättar han.

Smärtsamt att berätta för kollegerna

Han beskriver tiden som varit som mycket tung.

– Det jobbigaste jag någonsin gjort var att ställa mig inför lärarna och berätta att två av deras kolleger blivit brutalt mördade, det var fruktansvärt.

De första två veckorna hade skolan mycket stöd av ett 50- tal extra krisstödjare från skolförvaltningen, kyrkan och polisen. Man har också valt att försiktigt närma sig platsen där morden skedde.

– Vi lät elever med mentorer och elevstödjande personal ta sig upp till våningen där det hände. Vi tänkte tidigt att vi måste ta tillbaka skolan men har skyndat långsamt, säger Fredrik Hemmensjö.

Inrättat stipendier i lärarnas namn

Lärarna var båda mycket omtyckta och professionella, berättar han. Och nämner med värme deras humor. Han har fått mängder med samtal från gamla elever och föräldrar, kolleger och Malmöbor. För att hedra de döda lärarnas minne har skolan inrättat stipendier i deras namn.

– Vi har en bra relation på skolan och jag hade en morgontradition med den ena läraren. Vi drack kaffe och vetskapen att hon inte längre fanns på kvällen var fruktansvärd, säger Fredrik Hemmensjö.

– Det är ett enormt tomrum och man blir påmind om det väldigt ofta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet